CNCNews.bg

Най-актуалните новини в България, здравни съвети и вкусни рецепти за здравословно хранене
Menu
  • НОВИНИ
  • ПОЛИТИКА
  • СПОРТ
  • ЗДРАВЕ
  • КУЛИНАР
Home ЗДРАВЕ КУЛИНАР

Калугерска чорба: История, Символика и Рецепта за Старинно Българско Ястие

by cncnews
December 23, 2024
Reading Time: 3 mins read
A A
0
Калугерска чорба: История, Символика и Рецепта за Старинно Българско Ястие

традиционни български рецепти

Една от най-древните и символични рецепти в българската кулинарна традиция е калугерската чорба – простичка, но пълна с вкус и смисъл.


История и произход на калугерската чорба

Калугерската чорба, наричана още „манастирска чорба“, произхожда от старите български манастири. Там монасите, известни като „калугери“, са приготвяли ястието като част от постното хранене, съобразено с православните християнски пости. Тази супа съчетава простотата на селската кухня с духовния смисъл на манастирската обстановка.

Монасите често са разчитали на дарове от селяните или на това, което отглеждали в манастирските градини – леща, боб, картофи, лук, чесън и сезонни зеленчуци. Постната природа на чорбата отразява не само смирението и скромността, но и желанието да се поддържа тялото чисто и силно, без излишества.

В някои региони на България чорбата се приготвя с вариации – например с добавяне на джоджен или чубрица, а в зимните месеци се подправя с повече чесън за борба със студа.


Символика на ястието

Калугерската чорба символизира хармонията между човека и природата. Използването на прости, достъпни съставки показва уважение към природата и земята, която дава храна. Освен това, чорбата отразява идеята за общност – манастирите често са били места за споделяне на храна с поклонници и бедни.


Традиционна рецепта за калугерска чорба

Съставки:

(За 4-6 порции)

  • 1 чаша леща (или боб за вариация)
  • 2-3 средни моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 картофа, нарязани на кубчета
  • 1 зелена или червена чушка, нарязана на ленти
  • 2-3 скилидки чесън, счукани
  • 1 среден домат, настърган (или 2 супени лъжици доматено пюре)
  • 2 супени лъжици олио или зехтин
  • Щипка червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за поръсване
  • 1 лъжица оцет или лимонов сок (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на основната съставка:
    • Измийте лещата и я накиснете за 30 минути в хладка вода (ако използвате боб, го накиснете за поне 8 часа). Сварете лещата в подсолена вода до полуготовност. Отцедете и запазете част от водата за бульон.
  2. Задушаване на зеленчуците:
    • В голяма тенджера загрейте олиото. Добавете лука и чесъна и ги задушете за 2-3 минути до златисто.Прибавете морковите и чушката, задушавайки още няколко минути, за да се омекотят.
  3. Добавяне на основния вкус:
    • Сложете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не загори, след което добавете доматите или доматеното пюре. Гответе още 2-3 минути, докато сместа се ароматизира.
  4. Сглобяване на чорбата:
    • Добавете сварената леща, картофите и запазения бульон. Сложете дафиновия лист. Налейте допълнително гореща вода, ако е необходимо, за да получите желаната консистенция.
    • Оставете да къкри на среден огън около 20-30 минути, докато картофите омекнат.
  5. Финално овкусяване:
    • Подправете със сол, черен пипер и добавете оцет или лимонов сок за лек кисел акцент. Премахнете дафиновия лист преди сервиране.

Как да сервираме калугерската чорба

  • Поднесете чорбата гореща, придружена от домашна питка или хляб.
  • По желание, добавете крутони или малко зехтин върху всяка порция.

Съвети за успех в приготвянето

  1. Добавете билки: Ако искате по-ароматен вкус, използвайте сушена чубрица или джоджен. Те са типични за българската кухня и ще обогатят ястието.
  2. За по-гъста чорба: Пасирайте част от сварените картофи и леща, след което върнете сместа в тенджерата.
  3. Вариант за зимата: Увеличете количеството чесън, за да придадете на чорбата затоплящ и подсилващ ефект.

Tags: калугерска чорбаманастирска кухняпостни ястия Българиятрадиционни български рецепти
Previous Post

Традиционна вечеря на Бъдни вечер: Символика, История и Рецепти 🎄🇧🇬

Next Post

Японските автомобилни гиганти Honda и Nissan планират сливане: Какво означава това за индустрията?

cncnews

cncnews

Related Posts

Най-добрите градове за храна 2025

Кулинарна обиколка на света: Най-добрите градове за хапване през 2025 г. според Time Out

by cncnews
March 15, 2025
0

Когато планираме пътуване, често първата ни мисъл е какво да сложим в куфара. Но истинският...

Капама (Традиционна зимна рецепта)

by cncnews
January 22, 2025
0

История на ястието Капамата е традиционно българско ястие, характерно за зимния сезон, особено в Банско...

Чаша ароматно греяно вино с портокал

Греяно вино – История, Характеристики и Рецепта

by cncnews
February 15, 2025
0

Греяното вино – традиция, уют и вкусът на зимата Греяното вино, известно още като глювайн...

Next Post
Японските автомобилни гиганти Honda и Nissan планират сливане: Какво означава това за индустрията?

Японските автомобилни гиганти Honda и Nissan планират сливане: Какво означава това за индустрията?

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

категории

CNCNews.bg

Copyright © 2017 CNCNews.

  • НОВИНИ

No Result
View All Result
  • НОВИНИ

Copyright © 2017 CNCNews.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?