CNCNews.bg

Menu
  • НАЧАЛО
  • ПОЛИТИКА
  • ЗДРАВЕ
  • КУЛИНАР
Home НАЧАЛО

Българският таратор – освежаващата легенда на нашата трапеза

by cncnews
November 1, 2025
Reading Time: 2 mins read
A A
0
Как тараторът превзе България: история, традиции и вкус

Тараторът през вековете – пътят на студената супа към българската кухня

Необходими продукти:

  • 🥛 400 г кисело мляко

  • 💧 400 мл студена вода

  • 🥒 1–2 краставици

  • 🧄 1–2 скилидки чесън (или 1 ч. л. чесън на прах)

  • 🌿 ½ връзка пресен копър

  • 🫒 1–2 с. л. зехтин екстра върджин (или олио по вкус)

  • 🧂 Сол на вкус

  • 🌰 ~20 г натрошени орехови ядки (по желание)

Това е ястието, което в най-горещите дни замества и супата, и салатата – леко, ароматно, българско.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на краставиците и подправките
    Обелете краставиците и ги нарежете на много малки кубчета. Ако искате по-фин резултат, можете да ги настържете на едро ренде.
    Нарежете пресния копър на ситно. Счукайте чесъна в хаванче или го пресовайте, за да пусне аромата си.
    Това са свежите основи на вкуса в таратора – краставицата дава хрупкавост и свежест, чесънът – характер, копърът – онзи „български“ аромат.

  2. Приготвяне на млечната основа
    В голяма купа изсипете киселото мляко и го разбийте с лъжица или телена бъркалка, докато стане гладко и без бучки.
    Добавете постепенно студената вода и разбъркайте отново, докато получите консистенцията, която харесвате.
    – Ако обичате гъст таратор, сложете по-малко вода.
    – Ако искате вариант „за пиене от чаша“, добавете малко повече вода.

  3. Смесване и овкусяване
    Добавете в купата нарязаните краставици, счукания чесън, ситно нарязания копър, щипка сол и зехтина.
    Разбъркайте добре, така че всички съставки да се разпределят равномерно.
    По желание добавете и натрошени орехови ядки – те дават по-дълбок, ядков вкус и правят таратора по-хранителен.

  4. Охлаждане
    Покрийте купата и оставете таратора в хладилник, за да се стегне и охлади. Студът не е само за освежаване – за кратко време ароматът на чесъна се омекотява, а копърът „пуска“ зеления си вкус в цялата супа.

  5. Поднасяне
    Сервирайте таратора добре изстуден в дълбока купа или чаша (ако е по-рядък).
    Поръсете отгоре с още малко копър, няколко капки зехтин и щипка натрошени орехи за финален акцент.

Тараторът не е просто супа, а истинска легенда на българската трапеза.
След като охладите купата с тази лятна класика, може би ще ви е интересно да знаете, че зад нея стои история, започнала далеч извън пределите на България – някъде между пясъците на Персия и пазарите на старата Османска империя.

Първоначално думата „таратор“ не е означавала млечна супа, а сос, приготвян от тахан, чесън и оцет. В Близкия изток го поднасяли към риба или зеленчуци, а по-късно турците го адаптирали с орехи и зехтин. Така се появява първият вариант на таратора, който достига и до Балканите.
Българите, както често се случва, взели идеята и я направили своя – заменили тахана с кисело мляко, орехите оставили като ароматен щрих, а оцета заменили с вода. Така, от нещо тежко и пикантно, тараторът се превърнал в лека, прохладна и освежаваща супа, каквато познаваме днес. До средата на XX век у нас думата „таратор“ все още означавала всякакви студени сосове и чорби, често без капка кисело мляко. В изданието „Жива старина“ от 1901 г. етнографът Димитър Маринов описва таратор от оцет, вода, чесън и краставици – нищо общо с днешната рецепта.
Истинската „млечна революция“ настъпва едва през 50-те години, когато киселото мляко започва масово да се произвежда и разпространява в страната. В „Книга за домакинята“ от 1956 г. вече се появява и познатата рецепта – кисело мляко, краставици, чесън, копър и малко олио.
Оттогава тараторът се превръща в национален летен символ – лесен, евтин, вкусен и винаги свеж.

Има нещо дълбоко българско в това ястие – простотата, с която съчетава всичко, което природата ни дава през лятото.
Краставицата – хрупкава и прохладна. Киселото мляко – нашата гордост, уникално с бактерията Lactobacillus bulgaricus. Копърът и чесънът – ароматите на градината, на бабината трапеза, на детството.

Неслучайно в много страни тараторът се опитва да си намери „роднини“, но никъде не е същият.
В Турция джаджъкът е по-гъст и с мента, в Гърция дзадзикито се поднася като сос, а в Иран приготвят маст о хяр – йогурт с краставици, лук и стафиди.
В Русия пък тараторът е известен като „българска окрошка“. Но никой от тези варианти няма онази комбинация от кисело мляко, вода, копър и лека соленост, която прави нашия таратор уникално български.

Интересното е, че тараторът не е просто храна – той е време и настроение. За едни – обяд в горещ летен ден. За други – начало на вечеря с ракия.
А за мнозина – спомен от детството: онези летни следобеди, когато всичко беше тихо, слънцето гореше, а баба вадеше от хладилника студен таратор в керамична купа. Една лъжица и сякаш цялата жега изчезва.

Днес тараторът продължава да е най-приготвяното ястие през лятото – от семейните кухни до модерните ресторанти. Появяват се нови варианти:
🌸 розов таратор с червено цвекло,
🌿 жътварски таратор без мляко – само с орехи и оцет,
🥥 кето таратор с кокосово мляко за експериментаторите.

Но дори и в най-смелите му интерпретации, едно нещо остава непроменено – духът му.
Тараторът винаги ще бъде онова българско чудо от няколко съставки, което събира на една маса хора от различни поколения и краища на страната.

Затова следващия път, когато разбърквате киселото мляко с краставиците, не го правете просто „за ядене“.
Помнете, че приготвяте част от историята на България – лъжица след лъжица, от прохладата на миналото до вкуса на днешното лято.

 

Tags: българска кухнябългарска традициябългарска трапезаджаджъкдзадзикиистория на тараторакисело млякокопъркраставицикулинарна историялято в Българияперсийски сосрецепта тараторснежанкастудена супастудени ястиятаратортрадиционни ястиячесън
Previous Post

Лицата на България: историята на Калин Василев

Next Post

Светът и България под лупа: новини от 21.10–01.11.2025 г.

cncnews

cncnews

Related Posts

Гризане на нокти – онихофагия, вреден навик свързан със стрес и тревожност.

Един от най-гадните навици на света – онихофагията

by cncnews
November 22, 2025
0

Онихофагията, по-известна като гризането на ноктите, е често срещан навик, който засяга хора от различни...

Ще плащаме ли повече за пратките от Китай? Всичко за новите мита и ДДС

Край на евтините поръчки: Новите мита от 2026 ще ударят Temu, AliExpress и Shein

by cncnews
November 18, 2025
0

През последните години онлайн платформите Temu, AliExpress и Shein се превърнаха в едни от най-популярните...

Лазар Радков – сърцето зад каузата, която обединява нацията

Лицата на България: Лазар Радков, човекът който превърна капачките в кауза, а каузата в живот

by cncnews
November 17, 2025
0

Лазар Радков е роден на 20 юни 1983 година в град Пловдив, в семейство на...

Next Post
От София до Токио: новини, които раздвижиха седмицата

Светът и България под лупа: новини от 21.10–01.11.2025 г.

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

категории

НАЧАЛО | ПОВЕРИТЕЛНОСТ | ЗА НАС И КОНТАКТИ | ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ | ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

ChatGPT Image Nov 6, 2025, 03_58_41 PM

© 2025 CNCNEWS.bg – Независими новини и анализи. Всички права запазени.

Независими новини и анализи от България и света

Facebook Instagram
Manage Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Manage options
  • Manage services
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Read more about these purposes
View preferences
  • {title}
  • {title}
  • {title}
No Result
View All Result
  • Cookie Policy (EU)
  • За нас и Контакти
  • НАЧАЛО
  • НОВИНИ
  • Отказ от отговорност
  • Политика за поверителност
  • ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

Copyright © 2017 CNCNews.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?