Необходими продукти:
-
🍗 6 пилешки бутчета
-
🍚 1 чаена чаша ориз
-
🥕 1 морков
-
🧅 1 глава лук
-
🛢️ 5 супени лъжици олио
-
🧂 1/2 кафена лъжица черен пипер
-
🧂 Сол на вкус
Готово! Насладете се на този невероятен пилешки деликатес, който съчетава домашен уют с изтънчен вкус. Опитайте го и ще се убедите, че простите съставки могат да се превърнат в истинско кулинарно изкушение!
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на зеленчуците и ориза
Обелете лука и го нарежете на ситно. Почистете моркова и го нарежете на малки кубчета. В голям тиган загрейте 3–4 супени лъжици олио. Добавете нарязаните зеленчуци и ги задушавайте 4–5 минути, докато омекнат и ухаят апетитно. Добавете измития ориз и разбъркайте, докато стане леко прозрачен и златист. Подправете с сол и черен пипер, след което разбъркайте отново.
Вече имате ароматна основа за вашето ястие!
2. Подготовка на пилешкото месо
Сварете пилешките бутчета в подсолена вода. За повече аромат добавете в бульона парченца морков, лук, магданоз и малко целина. Варете около 15 минути – месото не трябва да е напълно готово, защото ще се допече във фурната. Прецедете получения бульон през цедка – той ще бъде вашата златна течност за заливане на ориза.
3. Сглобяване и печене
Изсипете ориза със зеленчуците в подходяща тава и разпределете равномерно. Подредете отгоре пилешките бутчета. Залейте с около 3 чаени чаши от прецедения бульон. Печете във фурна, предварително загрята на 180°C, за около 60 минути.
По време на печенето оризът ще набъбне и поеме ароматите, а пилето ще стане златисто и крехко.
Проверете дали течността е напълно абсорбирана – тогава ястието е готово за сервиране!
4. Поднасяне
Поднесете пиле с ориз, гарнирано с малко пресен магданоз или резенче лимон за свежест.
Ароматът ще ви върне уюта на домашната кухня – простичко, но неустоимо вкусно!
Пиле с ориз – класика, която говори сама за себе си! Това е ястие, което носи аромат на детство, на семейни вечери и на уютни моменти, прекарани около масата. Едва ли има българско семейство, което да не е приготвяло тази простичка, но незаменима рецепта. Лесно, икономично и изключително вкусно – пиле с ориз е гозбата, която обединява поколения и предава топлината на традицията от майка на дъщеря, от баба на внуче.
Историята на пиле с ориз се корени дълбоко в балканските и средиземноморските култури. Подобни рецепти се приготвят от векове – още в древността хората са съчетавали зърно и месо в едно общо ястие, символ на изобилие и домашен уют. В Гърция например съществува популярното „Gàtta me to kima“ – пиле с ориз в различни вариации, което се сервира на семейни празници.
По време на Османската империя това кулинарно съчетание преминава граници, адаптира се и намира своето място и у нас. Така, през годините, пиле с ориз се превръща в неразделна част от българската кухня – ястие, което се приготвя с любов както в делнични дни, така и за празници.
В България пиле с ориз е истински символ на домашното готвене. Простотата на съставките и богатството на вкуса го правят любимо на всички. Лукът и морковите носят сладост, оризът поема ароматите, а пилето придава сочност и плътност. В различните краища на страната рецептата има свои малки тайни – някои добавят доматен сос, други гъби, трети подправят с чубрица, джоджен или червен пипер. Но духът остава един и същ – домашен, топъл, български.
Според различни проучвания, пиле с ориз е сред най-популярните ястия у нас. И няма как да е иначе – то е едновременно лесно за приготвяне и гарантирано вкусно. Любимо както на начинаещите в кухнята, така и на опитните майстори. Всяко семейство има своя „златна“ рецепта, която се предава от поколение на поколение, запазвайки вкуса и аромата на миналото.
В крайна сметка, пиле с ориз не е просто храна – то е емоция, спомен и традиция. Това е ароматът, който ни посреща, когато се приберем у дома. Вкусът, който ни напомня за детството. И топлината, която събира цялото семейство около масата.
Независимо дали е обикновена вечеря или празничен обяд, пиле с ориз винаги остава символ на българския дух, на простичкото щастие и на споделената трапеза.




