CNCNews.bg

Най-актуалните новини в България, здравни съвети и вкусни рецепти за здравословно хранене
Menu
  • НОВИНИ
  • ПОЛИТИКА
  • СПОРТ
  • ЗДРАВЕ
  • КУЛИНАР
Home ЗДРАВЕ КУЛИНАР

Кремообразен пилешки строганов с гъби

by cncnews
January 9, 2025
Reading Time: 2 mins read
A A
0
Кремообразен пилешки строганов

Кремообразен пилешки строганов

История на ястието

Строганов е класическо ястие, което произлиза от Русия. Създадено през XIX век за руския аристократ граф Строганов, ястието първоначално е било приготвяно с говеждо месо и сметанов сос. С времето строгановът се е адаптирал в различни кухни по света, като днес популярни версии включват пилешко месо, което прави ястието по-леко и достъпно.


Необходими продукти

За 4 порции

  • Пилешки гърди – 500 г, нарязани на хапки
  • Гъби – 300 г, нарязани на филийки
  • Лук – 1 глава, нарязан на ситно
  • Чесън – 2 скилидки, ситно нарязани
  • Сметана за готвене (20% масленост) – 200 мл
  • Горчица – 1 ч.л.
  • Соев сос – 1 с.л.
  • Пилешки бульон – 100 мл
  • Олио или масло – 2 с.л.
  • Сол и черен пипер – на вкус
  • Пресен магданоз – за украса

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на пилешкото месо:
    • Подправете пилешките хапки със сол и черен пипер. Загрейте тиган с 1 с.л. олио и запържете месото, докато придобие златиста коричка. Извадете го и оставете настрана.
  2. Запържване на лука и гъбите:
    • В същия тиган добавете останалото олио или масло. Запържете лука и чесъна за 2-3 минути, докато омекнат. Добавете гъбите и гответе, докато течността им се изпари и станат златисти.
  3. Добавяне на соса:
    • Върнете пилешкото месо в тигана. Добавете горчицата, соевия сос и пилешкия бульон. Разбъркайте добре.
    • Намалете котлона и налейте сметаната. Гответе на слаб огън за 5-7 минути, докато сосът се сгъсти.
  4. Финални щрихи:
    • Опитайте и, ако е необходимо, коригирайте с още сол или черен пипер. Поръсете с пресен магданоз за свежест.

Съвети и техники

  • Как да направите соса по-плътен? Ако предпочитате по-гъст сос, можете да добавите 1 ч.л. царевично нишесте, разтворено в малко вода.
  • Как да избегнете сухо пилешко? Гответе месото на умерен огън, за да остане сочно.
  • Какво да сервирате със строганов? Най-добре се комбинира с паста (талиатели), ориз или картофено пюре.

Хранителна стойност (за 1 порция):

  • Калории: ~350 ккал
  • Протеини: 30 г
  • Мазнини: 20 г
  • Въглехидрати: 10 г

Това ястие е лесно за приготвяне и ще създаде уютна атмосфера на вашата трапеза. Да ви е сладко! 😊🍽️

Tags: #ДомашнаКухня#КремообразенСтроганов #ПилешкиРецепти#ЛеснаВечеря#РецептиСГъби
Previous Post

Facebook трябва да анализира рисковете, ако спре проверката на факти в ЕС, според Европейската комисия

Next Post

От AI асистенти до холографски дисплеи: Автопроизводители демонстрират иновации в купето на CES 2025

cncnews

cncnews

Related Posts

Най-добрите градове за храна 2025

Кулинарна обиколка на света: Най-добрите градове за хапване през 2025 г. според Time Out

by cncnews
March 15, 2025
0

Когато планираме пътуване, често първата ни мисъл е какво да сложим в куфара. Но истинският...

Капама (Традиционна зимна рецепта)

by cncnews
January 22, 2025
0

История на ястието Капамата е традиционно българско ястие, характерно за зимния сезон, особено в Банско...

Чаша ароматно греяно вино с портокал

Греяно вино – История, Характеристики и Рецепта

by cncnews
February 15, 2025
0

Греяното вино – традиция, уют и вкусът на зимата Греяното вино, известно още като глювайн...

Next Post
AI асистенти, холографски дисплеи

От AI асистенти до холографски дисплеи: Автопроизводители демонстрират иновации в купето на CES 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

категории

CNCNews.bg

Copyright © 2017 CNCNews.

  • НОВИНИ

No Result
View All Result
  • НОВИНИ

Copyright © 2017 CNCNews.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?