История на ястието
Капамата е традиционно българско ястие, характерно за зимния сезон, особено в Банско и Пиринския регион. Тя се приготвя чрез бавно готвене на различни видове месо с кисело зеле и подправки, като осигурява наситен вкус и аромат. Исторически, капамата е била начин за съхранение на месото през студените месеци, благодарение на консервиращите свойства на киселото зеле и виното.
Необходими продукти:
- 1 кг кисело зеле (нарязано)
- 300 г свинско месо (гърди или плешка)
- 300 г телешко месо
- 200 г пилешко месо
- 150 г наденица (по избор – суджук или луканка)
- 100 г ориз
- 1 глава лук (нарязан на ситно)
- 2 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 2-3 дафинови листа
- 1 ч.ч. червено вино
- 3-4 с.л. олио
- Сол на вкус
- 1 ч.л. чубрица (по желание)
Начин на приготвяне:
- Подготовка на зелето:
- В дълбок глинен съд сложете част от нарязаното кисело зеле като основа.
![Капама (Традиционна зимна рецепта)](https://cncnews.bg/wp-content/uploads/2025/01/ai_kiselo_zele.webp)
- Редене на месото:
- Нарежете месото на едри парчета и започнете да го подреждате върху зелето – ред свинско, ред телешко, пилешко и наденицата.
- Добавяне на подправките:
- Поръсете червен пипер, черен пипер, дафинов лист и сол върху месото.
- Добавяне на ориза:
- Измийте ориза и го разпределете равномерно между слоевете.
- Редене на останалото зеле:
- Покрийте всичко с останалото кисело зеле и притиснете добре.
- Добавяне на течности:
- Полейте с червеното вино и малко вода, така че да покрие продуктите наполовина.
- Готвене:
- Похлупете съда и гответе на слаб огън в предварително загрята фурна на 150°C за около 4-5 часа.
- Поднасяне:
- Поднесете капамата гореща, гарнирана с допълнително червено вино и топъл хляб.
![Капама (Традиционна зимна рецепта)](https://cncnews.bg/wp-content/uploads/2025/01/kapame2.webp)
Подходящи гарнитури:
- Топъл домашен хляб (погача, питка, селски хляб)
- Червено вино (Мавруд или Мелник)
- Пикантни люти чушки (туршия или пресни)
- Кисело мляко или млечен сос с чесън
- Картофено пюре или варени картофи
Хранителна стойност на порция (приблизително):
- Калории: 480 kcal
- Протеини: 35 г
- Въглехидрати: 30 г
- Мазнини: 25 г
🛒 Списък за пазаруване за Капама (2 порции)
Месо:
- 300 г свинско месо (гърди или плешка)
- 300 г телешко месо
- 200 г пилешко месо
- 150 г наденица (суджук или луканка)
Зеленчуци и зърнени продукти:
- 1 кг кисело зеле
- 1 глава лук
- 100 г ориз
Подправки и сосове:
- 2 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 2-3 дафинови листа
- Сол на вкус
- 1 ч.л. чубрица (по желание)
Течности:
- 1 ч.ч. червено вино (Мавруд или Мелник)
- 3-4 с.л. олио
Допълнително (по желание за гарнитура):
- Топъл хляб (погача, питка или селски хляб)
- Люти чушки (туршия или пресни)
- 1 кофичка кисело мляко
- 500 г картофи (за гарнитура)